Φορτώνει...

6 Χρήσιμες Συμβουλές για ένα Ασύρματο Δίκτυο (WiFi)

6 Χρήσιμες Συμβουλές για ένα Ασύρματο Δίκτυο (WiFi)
 
Σύντομο Ιστορικό
H τεχνολογία ΙΕΕΕ802.11 γεννήθηκε το 1985, όταν η Αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών άφησε ελευθέρη την συχνότητα ISM (Industrial-Scientific-Medical Radio Band).  To 1999 προωτοχρησιμοποιήθηκε ο όρος Wi-Fi που ανήκει στην Wi-Fi Alliance, και άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα προϊόντα WiFi. (πηγή Wikipedia.com)
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή, το Wi-Fi έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση, και καθολική αποδοχή σε όλο το κόσμο.
 
Χρήσιμες Συμβουλές για ένα Ασφαλές Ασύρματο Δίκτυο
1. Μπείτε στο interface του Router σας χρησιμοποιώντας κάποιον φυλλομετρητή (IExplorer/Mozilla Firefox/Google Chrome) και αλλάξτε τον χρήστη, καθώς και τον κωδικό αυτού που έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο Router. Μην αφήνετε τα γνωστά σε όλους admin/admin, admin/1234. Εάν ο router σας δίνει το δυνατότητα απενεργοποιήστε εντελώς τον χρήστη admin (αφού έχετε δημιουργήσει πρώτα άλλον με τα ίδια δικαιώματα), αλλιώς θα χάσετε την πρόσβαση στον Router σας, και θα χρειαστεί να τον κάνετε Reset.
2. Ενεργοποιήστε το Firewall του Router σας σε κάθε περίπτωση. Το Firewall είναι η “πόρτα ασφαλείας” ανάμεσα σε εσάς και το διαδίκτυο. Μην αφήνετε την πόρτα σας “ξεκλείδωτη”.
3. Αλλάξτε το SSID (όνομα) του δικτύου σας. Μην χρησιμοποιείτε για όνομα δικτύου, ονομάτα, επώνυμα, ή τυχόν άλλα προσωπικά στοιχεία που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην αναγνώριση του ιδιοκτήτη του ασύρματου δικτύου.
4. Επιλέξτε στην ασφάλεια, αν ο Router σας το επιτρέπει, WPA2, και τρόπο κρυπτογράφηση AES, που είναι ότι πιο σύγχρονο και ασφαλές υπάρχει αυτήν την στιγμή  στους οικιακούς Routers (Μάρτιος 2013). Aν το router σας δεν το επιτρέπει, ή κάποιες παλαιότερες ασύρματες συσκευές δεν είναι συμβατές με το WPA2/AES, επιλέξτε εναλλακτικά WPA/WPA2 (Mixed Mode)/TKIP-AES και με αυτόν το τρόπο οι καινούργιες συσκευές συνδέονται με το WPA2/AES και οι παλαιότερες με WPA/TKIP. Αν ούτε και αυτό δεν μπορεί να γίνει επιλέξτε WPA/TKIP.
 
Σε καμμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε WEP ή αφήσετε το δίκτυο σας ξεκλείδωτο. Οι κίνδυνοι που ελοχεύουν είναι τεράστιοι.
Στην περίπτωση που ο Router σας δεν υποστηρίζει WPA αντικαταστήστε τον, ή απενεργοποιήστε το ασύρματο δίκτυο.
 
5. Χρησιμοποιήστε κάποιο ελεύθερο πρόγραμμα ελέγχου φόρτου των ασύρματων καναλιών για να μπορεσετε να κλειδώσετε το Router σε συγκεκριμένο κανάλι.
Για PC χρησιμοποιήστε το http://www.stumbler.net/
Για Mac χρησιμοποιήστε το http://istumbler.net/
Δείτε πιο κανάλι έχει την πιο μικρή δραστηριότητα και επιλέξτε αυτό. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε από καιρό σε καιρό για να βλεπετε αν το κανάλι που συνδέεστε είναι ακόμα ελεύθερο, ή έχει το δυνατόν λιγότερα δίκτυα επάνω του.
6. Συχνότητα Λειτουργίας
Τα περισσότερα Routers, χαμηλού έως μεσαίου κόστους που πωλούνται σήμερα δουλεύουν στην συχνότητα των 2.4GHz, μια συχνότητα η οποία δυστυχώς έχει πολυχρησιμοποιηθεί, από πάρα πολλές συσκευές, και άρα αντιμετωπίζει προβλήματα παρεμβολών. Παραδείγματα συσκευών που δουλεύουν στα 2.4 GHz και μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές (ασύρματα τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων, συσκευές Bluetooth, Καλώδια δορυφορικής σύνδεσης, Wireless Video Senders, Baby Monitors, Aσύρματα Ηχεία, Συγκεκριμένες Εξωτερικές οθόνες, κλπ).
Επιλέγετε πάντα στα 2.4GHz 20 MHz εύρος λειτουργίας καναλιού.
Αν το Router σας υποστηρίζει 5 GHz, προτιμήστε αυτήν την συχνότητα λειτουργίας, αφού είναι λιγότερες οι συσκευές που δουλεύουν εδώ, άρα έχετε και πολύ λιγότερες παρεμβολές.
Επιλέγετε στα 5GHz 20 και 40 MHz εύρος λειτουργίας καναλιού.
 
Τυπικά Εμπόδια και Βαθμός Παρεμβολής σε χώρους σπιτιών και γραφείων (πηγή Apple)
Είδος Εμποδίου Βαθμός Παρεμβολής
Ξύλο  Χαμηλός
Συνθετικό Υλικό Χαμηλός

 Γυαλί

Χαμηλός
Νερό Μεσαίος
Tούβλα Μεσαίος
Μάρμαρο Μεσαίος
Σοβάς Υψηλός
 Μπετόν Υψηλός
Σίδερο Πολύ Υψηλό
Αλεξίσφαιρο Τζάμι Πολύ Υψηλό
 
Αν χρησιμοποιείτε Apple υπολογιστές φροντίστε το κανάλι να είναι από το 6-9 για αποφυγή προβλημάτων συμβατότητας.
 
Δρογγίτης Διονύσης
για το computerfood.gr